Uitnodiging Thorbeckelezing en Thorbeckeprijs 2018

Geachte heer, mevrouw,

Hierbij nodigen wij u van harte uit voor de 13de Thorbeckelezing en de uitreiking van de Thorbeckeprijs, een wisseltrofee voor politieke welsprekendheid. Dit evenement zal plaatsvinden op 13  november a.s. bij Perscentrum Nieuwspoort te Den Haag.

Orbáns Hongarije, Duda’s Polen, Erdogans Turkije, Poetins Rusland en Trumps Amerika zijn slechts voorbeelden van de opkomst van wat ook wel ‘illiberale democratieën’worden genoemd: Landen waar autoritaire regeringen de rechtsstaat opzij zetten en eerlijke verkiezingen onder druk staan. Wat is de oorzaak van deze democratische terugval? Welke rol spelen burgers, politici, en media? Hoe komt het dat de Nederlandse democratie stand houdt? Of is de democratie Nederland toch niet zo vanzelfsprekend?

Politicoloog en schrijver Tom van der Meer spreekt op 13 november as. de Thorbeckelezing uit en geeft daarin zijn visie op deze ontwikkelingen onder de titel: ‘De nadagen van de democratie?’. Co-referent en politiek columnist bij NRC Handelsblad Tom-Jan Meeus zal hierop een kritische reactie geven, waarna ook u meedoet in de discussie.

Voorafgaand aan de lezing krijgt de Jonge Rudolph zijn primeur. Voor het eerst treedt – deze keer in samenwerking met de Thorbecke Academie – voorafgaand aan de Thorbeckelezing De Jonge Rudolph op. Een jonge getalenteerde politicus-in-de-dop laat zijn licht schijnen over de democratie. 10 minuten inclusief vraag en antwoord. Schuilt in hem een jonge Thorbecke?

Na de lezing vindt de uitreiking van de Thorbeckeprijs 2018 plaats. Wie wint na o.a. Frits Bolkestein, Joost Eerdmans, Femke Halsema, Alexander Pechtold en Kees van der Staaij deze prijs voor politieke welsprekendheid? De jury o.l.v. Charlotte Nijs (parlementair journalist SBS) met Tamar van den Dop (actrice), Splinter Chabot (JOVD), Carla van Baalen (Centrum voor Parlementaire Geschiedenis) en Peter van der Geer  (Debat.NL) kiest uit een voorselectie de winnaar van deze felbegeerde prijs. De voorselectie bestaat uit Gert-Jan Segers, Jesse Klaver, Marianne Thieme, Lodewijk Asscher, Ronald van Raak en Martin Bosma. We sluiten de avond af met de traditionele Thorbecke borrel.

Datum:  Dinsdag 13 november 2018 | 20:00 – 22.15 (inloop vanaf 19.30)

Locatie:  Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag

Aanmelden:  Tot vrijdag 9 november via het aanmeldingsformulier

Wij zien u graag op 13 november.

Namens het bestuur van de Thorbeckevereniging,
Prof. Dr. Henk te Velde (voorzitter)