Pieter Omtzigt wint Thorbeckeprijs voor Welsprekendheid

Pieter Omzigt heeft de Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid gewonnen. Juryvoorzitter Carla van Baalen, bijzonder hoogleraar Parlementaire geschiedenis, reikte te prijs vanavond uit in Perscentrum Nieuwspoort. De andere genomineerden waren Gert-Jan Segers en Renske Leijten.

Pieter Omtzigt ontvangt de Thorbeckeprijs uit handen van juryvoorzitter Carla van Baalen

Volgens de jury is Omtzigts ‘gezag als spreker, definitief onverwoestbaar geworden sinds anderen hem uit de Kamer trachtten weg te denken’. De jury kwalificeert Omtzigt niet zozeer welsprekend als daarmee een bruisende of vloeiende woordenstroom wordt bedoeld. Hij past echter in een Nederlandse traditie die meer waarde hecht aan degelijke inhoud dan aan gemakkelijk pathos en waarin sprekers voorkomen die vooral niet glad, zelfs een beetje stug zijn. ‘Aardig is hij niet per se’, aldus de jury, ‘zo nodig zet hij scherpte in als politiek wapen’. Zijn optreden wordt getypeerd als onafhankelijk, vasthoudend, degelijk, met een regionale basis en welsprekend door overtuiging en consistentie.

Ook Renske Leijten werd door de jury geprezen, waarbij werd benadrukt dat zij méér is dan de Toeslagenaffaire. “Ze is een vraagbaak en baken van vertrouwen voor veel burgers die de weg naar de politiek moeilijk kunnen vinden. Ze kan verbinden, ook doordat ze zich in haar tegenstanders verplaatst. Door hoe ze het debat aangaat, belichaamt ze een vorm van zelfstandig Kamerlidmaatschap dat door fractiediscipline en de druk van de media steeds moeilijker leek te worden.”

Gert-Jan Segers was voor de tweede keer genomineerd voor de Thorbeckeprijs. Volgens de jury laat dat zien dat hij door de jaren heen een constante kwaliteit heeft weten vast te houden. “Door voortdurend zijn afwegingen publiekelijk kenbaar te maken, neemt hij de burgers mee in de compromissen die in de politiek onvermijdelijk zijn. Daar valt dus over te twisten en Segers zal de eerste zijn om toe te geven dat die afwegingen en compromissen niet alleen moeilijk zijn maar soms ook anders hadden kunnen of misschien zelfs wel moeten uitpakken.”

De Thorbeckeprijs wordt om het jaar uitgereikt door de Vereniging Thorbecke. Eerdere winnaars van de Thorbeckeprijs waren onder meer Femke Halsema, Alexander Pechtold en Kees van der Staaij.