Uitnodiging Thorbeckelezing en Thorbeckeprijs 2023

Hierbij nodigen wij u van harte uit voor de 15e Thorbeckelezing. Ook zal de Thorbeckeprijs worden uitgereikt, een wisseltrofee voor politieke welsprekendheid. Dit evenement zal plaatsvinden op 14 december a.s. bij Perscentrum Nieuwspoort te Den Haag.

De Thorbeckelezing zal dit jaar worden uitgesproken door Kees van der Staaij. Daarna zal Elma Drayer haar visie geven. Beiden zullen spreken over de polarisatie in de politiek. Het Sociaal Cultureel Planbureau liet de afgelopen jaren zien dat de tegenstellingen in de samenleving verharden en verdiepen. Ook lijkt de afstand tot ‘Den Haag’ toe te nemen en neemt het vertrouwen in de politiek juist af. Draagt de polarisatie in de politiek hieraan bij? Of is de polarisatie in de Tweede Kamer simpelweg een spiegel van maatschappelijke onvrede? Is het op de spits drijven van tegenstellingen misschien juist wel nodig om duidelijke politieke keuzes af te dwingen?

Kees van der Staaij heeft bij het houden van de lezing net afscheid van de Kamer genomen. Als SGP-kamerlid heeft hij 25 jaar aan politieke ontwikkeling meegemaakt; hij zal zijn reflecties op een kwart eeuw parlementaire dynamiek met de aanwezigen delen. Columniste Elma Drayer bezit een scherpe en geestige pen waar het gaat om menselijk gedrag, ook bij politieke voormannen – en vrouwen.

Na de Thorbeckelezing zal ook de Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid worden uitgereikt. Wie wint na o.a. Frits Bolkestein, Pieter Omtzigt, Femke Halsema en Alexander Pechtold deze prijs? De jury o.l.v. Thorbecke-biograaf Remieg Aerts kiest uit een voorselectie de winnaar van deze felbegeerde prijs. We sluiten de avond af met de traditionele Thorbecke borrel.

Datum:  Donderdag 14 december 2023, 19:30 – 22.00 (inloop vanaf 19.00)

Locatie:  Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Bezuidenhoutseweg 67, Den Haag (Let op, nieuw adres!)

Aanmelden:  Tot zondag 10 december 2023 via het aanmeldingsformulier

Wij zien u graag op 14 december.

Namens het bestuur van de Thorbeckevereniging,
Prof. Dr. Wim Voermans (voorzitter)