Het debat over media en democratie gaat door… in Vlaanderen

In de Vlaamse media is een fors debat ontstaan naar aanleiding van uitlatingen van Bart de Wever gisteren over de rol van de media. Op de nieuwssite Apache.be  geeft hij in een interview (3 mei) aan dat de media hun geloofwaardigheid hebben verloren.

 Bart de Wever tijdens de Thorbeckelezing 2012

Vandaag (4 mei) verschijnen her en der reacties in de Vlaamse media, waarin De Wever verwijst naar de door hem gehouden Thorbeckelezing. Zie Het Belang van Limburg en De Morgen. Apache.be blikt vandaag terug op de ontstane discussie (link).

Het NCRV programma Lunch besprak het voorval vandaag door Yves Desmet (politiek commentator bij De Morgen) om een reactie te vragen. Hij geeft aan dat dit voorval het gelijk van De Wever aantoont: De Wever krijgt overweldigend veel media-aandacht bij een snoeiharde uithaal als deze, maar bij een genuanceerd verhaal als de Thorbeckelezing is de belangstelling van de media beperkt. De door De Wever genoemde 'Twitterdemocratie' ziet hij als metafoor voor de snelheid waarmee de berichtgeving vandaag de dag tot stand komt, met alle risico's voor de acuraatheid van dien.

Het lijkt er dus op dat De Wever de inzichten die hij opdeed met het geven van de Thorbeckelezing succesvol in praktijk brengt.